woensdag 28 november 2012

Fabel

Een Fabel is een korte, verzonnen vertelling die een zedenles aanschouwelijk voorstelt.
                Er bestaan verschillende subgenres, maar het bekendste is het dierdicht, waarin menselijke eigenschappen naar dieren getransponeerd worden, en waarin dieren (soms ook planten of dingen) als handelende en sprekende personen optreden. Het gaat dan meestal om één menselijke eigenschap. Daarnaast bestaan er ook etiologische fabels, die de oorzaak of achtergrond geven over een bepaald fenomeen. Ook zijn er fabels die een sterk anekdotisch karakter bezitten.


De zedenles of moraal kan zich bevinden aan het begin van het verhaal, en dan spreekt men van een promythion, maar hij kan evengoed door één van de verhaalfiguren worden uitgesproken, of, als epimythion, door de vertelfiguur aan het einde worden toegevoegd. In dit laatste geval wordt de clou dus niet direct prijsgegeven. Het corpus van het verhaal bestaat uit de actie, reactie en het resultaat.

Als ik een dier in een fabel zou zijn zou ik een konijntje zijn, omdat ik klein ben, maar snel. En omdat ik een lief onschuldig snoetje kan hebben maar ondeugend kan zijn.

Erbij horen
Er was eens een klein konijntje dat er altijd graag bij wilde horen. Ze trok zich op aan een groepje hazen die veel groter, sterker en sneller waren. Het konijntje liep altijd achter de hazen aan en deed bijna alles wat ze zeiden, zelfs dingen die helemaal niet goed waren voor het konijntje. Ze werd wel uitgenodigd bij allemaal feestjes en werd vaak gevraagd om mee iets leuks te gaan doen, het konijntje begon zich populair te voelen. Na een tijdje wilde het konijntje een keertje niet doen wat de hazen wilde, en de hazen werden boos. Ze schreeuwden dat ze wel moest, anders hoorde ze er niet meer bij. Het konijntje ging verdrietig naar huis en kwam onderweg een vogel tegen. De vogel was erg lief en het konijntje stortte haar hartje uit bij de vogel. Hij begreep haar heel goed en ze kon hem vertrouwen. Al snel werden het konijntje en de vogel goed bevriend en werden ze onafscheidelijk. Het konijntje merkte dat ze haarzelf kon zijn bij de vogel, en niet zich anders hoefde te gedragen zoals bij de hazen. Het konijntje vond haar plek en het draaide plotseling niet allemaal meer om populariteit, het konijntje was veel gelukkiger.

Les; Het draait niet allemaal om populariteit en erbij horen, maar om mensen die er toe doen, die je kunt vertrouwen en die er altijd voor je zijn. Echte vrienden.

De Middeleeuwen, Literatuurgeschiedenis


Een pennenproef.

1. Wat is een pennenproef?
Een pennenproef is het eerste geschreven Nederlands.

In welke periode werd Oudnederlands gesproken?
De periode waarin Oudnederlands werd gesproken is van 800 tot 1150.


2. Leg op grond van de tekstpagina lied van Heer Halewijn uit welke eigenschappen van mondeling overgeleverde literatuur daarin naar voren komen. De tekst is in de vorm van een lied geschreven. Ook staat de tekst in rijmvorm zodat deze makkelijk doorverteld kan worden.


Voorbeeldige levens

1. Wat was het einddoel voor de middeleeuwse mens? Hoe dacht hij dat te kunnen bereiken.
Het einddoel van de middeleeuwse mens was om in de hemel te komen als hij of zij dood ging. Hij of zij probeerde dat te bereiken door goed te leven en veel te bidden.

Waarom was het leven van Jezus een voorbeeld bij uitstrek?
Hij is zoon van God en geeft dus het beste voorbeeld.


2. Lees de pagina over het Leven van Liedewij. In hoeverre lijkt haar leven op het leven van Jezus, dat het als voorbeeld van een voorbeeldig leven werd beschouwd? Noem zowel verschillen als overeenkomsten.
Beide hebben tijdens hun leven zwaar geleden maar er niet over geklaagd. Jezus is Gods zoon, terwijl Liedewij maar een schepsel is.

 
Hoofsheid

1. Welke invloed hadden de kruistochten op de hoofse cultuur?
Tijdens de kruistochten zagen de Europeanen hoe de Arabieren veel meer van het leven genoten. De Europeanen wilde dat nadoen en zo ontstond een hoofse cultuur.

Wat was het belangrijkste principe van de hoofse omgangsvormen?
Het belangrijkste principe houd in dat je wellevend en galant bent, en dat je je woede goed kan inhouden.


2. Lees de tekstpagina over Floris ende Blancefloer. Leg uit in hoeverre de kruistochten van belang zijn geweest voor het schrijven van deze roman.
Er zitten veel dingen uit het Midden- Oosten in het verhaal, zoals een emir, exotische tuinen en Babylon, dat kunnen ze alleen maar hebben van alle verhalen die de kruisvaarders mee naar huis namen.

 
Ridderliteratuur.

1. Wat zijn de voornaamste verschillen tussen Karel- en Arturromans?
Veel Karelromans zijn hoofszakelijk gewijd aan oorlog en massa-gevechten, terwijl in de Arturromans de nadruk ligt op individuele avondturen, toernooien en tweegevechten, en de hoofse liefde.

Welke voorbeeldfunctie hadden ridderromans voor het oorspronkelijke publiek?
De gebeurtenissen van de romanfiguren dienden tot voorbeeld van de edelen die naar zulke luisterden.

2.  Leg op grond van de tekstpagina Karel ende Elegast uit welke typische eigenschappen van ridderschap daarin naar voren komen.
Adelbrecht (dit betekent: van adellijke geboorte) etc.

 

donderdag 18 oktober 2012

Terug naar de kust - Saskia Noort

Terug naar de kust - Saskia Noort
 
Het boek
Op de kaft van het boek zie je een vrouw die de zee in rent, de foto is sepia kleurig. Als je het boek voor het eerst ziet geeft de kaft nog niet echt informatie over de inhoud van het boek. Zodra je het boek hebt gelezen begrijp je de kaft wel goed omdat in het verhaal een vrouw terug vlucht naar de plaats waar ze vandaan komt, naar de zee. Ik vind de foto op de kaft mooi, al heeft het iets droevigs vind ik.
Het boek gaat over een vrouw Maria. Zodra ze zwanger blijkt te zijn van haar derde kind, besluit ze het weg te laten hlen en de relatie met de vader te verbreken. Vlak daarna wordt ze bedreigt met de dood, vanwege het plegen van abortus. Ze besluit onder te duiken bij haar zus, die nog altijd in hun ouderlijk huis aan de zee woont. Daar wordt ze geconfronteerd met jeugdherinneringen die ze liever zou vergeten, en beginnen haar dierbaren steeds meer aan haar geestelijke gezondheid te twijfelen. Ondertussen komt de persoon van de bedreigingen steeds dichter bij.
Mijn verwachtingen van het boek zijn voor een groot deel uitgekomen, ik vond het boek af en toe een beetje voorspelbaar. Desondanks was het een goed verhaal. Er waren ook momenten dat ik een beetje in de war raakte van alle verschillende dingen die zich afspeelde in het verhaal, en dat maakte het toch weer spannend.
Ik heb dit boek gekozen omdat mijn moeder het boek al gelezen had, en het mij aanraadde. Ook werd ik getrokken door de voorkant van het boek omdat het niet veel verteld over het boek zelf.
 
Auteur
De auteur van het boek, Saskia Noort, kende ik al omdat ik meerder boeken van haar heb gelezen. Ik vind haar boeken altijd heel spannend en ook hou ik van literaire thrillers.
Saskia Noort (1967) is schrijfster en columniste. Ze heeft twee kinderen. Na havo, studeerde Saskia jounalistiek en theaterwetenschap in Utrecht.
Saskia Noort debuteerde in 2003 als auteur met de literaire thriller Terug naar de kust, gevolgd door haar tweede thriller De eetclub. Voor beide boeken werd Saskia genomineerd voor de Gouden Stop, prijs voor het beste Nederlandstalige misdaadboek.
In mei 2006 verscheen Nieuwe buren, een adembenemend spannende en provocerende thriller over seks en liefde, en over de drang naar vrijheid, maar ook over de allesoverheersende angst daarvoor.
Ik zou op dit moment geen gesprek met deze schijfster willen hebben, ik ben namelijk zelf niet geïnteresseerd in het vak als schrijfster of iets in die richting en zou dus niet weten wat ik zou moeten vragen. Saskia Noort lijkt me wel een interessante vrouw aan haar verhalen te lezen, maar een gesprek met haar zou niet hoeven.

Mening
Ik heb het boek ongeveer een week geleden gelezen.
Soms werd ik wel een beetje bang van het boek, om het feit dat je een eigen keuze maakt in je leven waar iemand anders zich niet bij neer kan leggen en je dan de dood toewenst.
Toen ik begon in het boek kon ik me er bijna niet toe zetten om te lezen, ik vond het begin persoonlijk nogal saai. Toen de bedreigingen begonnen en het steeds meer uit de hand liep werd ik helemaal meegesleept in het boek, het heeft me toen tot het einde vast gehouden. Ik vind persoonlijk wel dat het verhaal nog iets langer had kunnen doorlopen.
Een mooi stuk vond ik toen Maria weer bij haar zus introk. Maria en haar zus lagen elkaar namelijk eerst nooit zo, en opeens werd ze met open armen ontvangen, wat wel verdacht was. Dit gaf het verhaal een andere wending en maakte het nog aantrekkelijker om te lezen.
Het taal gebruik in het boek was goed en van deze tijd. Ik vind het namelijk altijd behoorlijk saai als het taalgebruik in een boek té netjes is, dan word het lezen al snel saai. Het boek bevatte niet te veel grove woorden maar het was ook niet heel netjes altijd. Er kwamen ook soms Engelse woorden en zinnen in voor, ik vind dat altijd heel  leuk in een verhaal. Voornamelijk omdat ik de Engelse taal ook erg mooi vind, en al helemaal als het af en toe gecombineerd word met het Nederlands.
Ik zou dit boek zeker aanraden aan andere mensen omdat het een spannend boek is. In het begin moet je er even doorheen komen maar daarna word je helemaal meegesleept in het verhaal. Het geeft ook een goed beeld van de realiteit, hoe dingen zomaar fout kunnen gaan en je geen idee hebt waar het vandaan komt en je kunt er ook niets aan doen, je bent machteloos.
Film
Over het boek is ook een film uitgekomen, met het zelfde verhaal alleen dan toch met een paar aanpassingen. Als je het boek hebt gelezen is de film dus niet meteen voorspelbaar. Mijn moeder heeft mij dit verteld, zelf heb ik de film nog niet gezien, ik zou hem wel graag willen bekijken. Ik heb de trailer namelijk al een paar keer bekeken en de film lijkt me erg spannend.
Trailer
 
 
 

woensdag 8 februari 2012

Verslag: Vamp - Caja Cazemier

Informatie over de auteur:
De auteur van het boek is Caja Cazemier.
In de volgende link staat een biografie over haar:
http://www.ploegsma.nl/web/Schrijvers-tekenaars/Auteur/Caja-Cazemier.htm

Link naar een samenvatting:
http://www.weblog-kidsenzo.nl/vamp-pas-op-voor-de-webcam/

Link naar een recentie:
http://www.ciao-shopping.nl/Vamp_Cazemier_Caja_C__Review_126168

Ik vind de recentie duidelijk,. de persoon die deze recentie heeft geschreven laat weten hoe het boek was, de thema's, haar mening over het boek in verschillende perspectieven en tot slot haar conclusie. De recentie kan beter, maar al met al vind ik hem goed.

Beschrijving van het plot en de thema's
Het boek gaat over een meisje jade, ze is onzeker over haar lichaam en uiterijk. Ze maakt een paar foto's en zet die op de site sugababes.nl, er worden veel reacties op haar fotos geplaatst, waaronder ook van ZuperZound die Yoram schijnt te heten. Ze chatten vaak samen en uiteindelijk voegd Jade Yoram toe op MSN. Jade word overladen met complimentjes van Yoram, en hun contact word met de dag intensiever. Yoram wil meer van Jade zien, uiteindelijk gaat Jade haar shirt uit. Hij wilt ook dat ze haar bh uittrekt, als Jade zichzelf hier tegen verzet word ze bedreigt. Yoram heeft foto's gemaakt van Jade en die bewerkt. Yoram vraagt steeds meer van Jade en hij blijft haar bedreigen. Uiteindelijk trekt Jade aan de bel, en alles lijkt goed te komen.

De thema's in het boek zijn onderdrukking, verdriet, machteloosheid en vertrouwen. Jade word onderdrukt door Yoram, hij vraagt dingen van haar en als ze het niet wil, bedreigt hij haar. In het begin vind Jade het spelletje wel leuk, en ze geniet van de aandacht. Maar als het niet meer gaat zoals ze had geplannt is ze verdrietig en machteloos. Ze vertrouwde Yoram, dit bleek niet goed uit te pakken. Ze schaamde zich voor de situatie, en in het begin vertouwt ze niemand dit drama toe en zoekt ze geen hulp. Uiteindelijk is ze verstandig en doet ze dit toch.

Mijn mening:
Ik vind dat het boek niet zo voorspelbaar is. Het is wel een heel pakkend boek, je wilt maar door en door lezen, je wilt weten hoe het volgende gesprek tussen Yoram en Jade eruit zal zien, en wat Yoram haar deze keer vraagt. Ik vind dat het een goed en erg leerzaam boek is met een goede boodschap. Tegenwoordig word er namelijk veel gebruik gemaakt van internet chatten, MSN en de webcam. Dit boek laat zien wat er met je kan gebeuren als je het niet op een goede, verstandige manier gebruikt. Het boek is ook geschreven door de ogen van een tiener, wat het nog beter maakt voor jongeren. Want je kunt dan in haar gedachten kijken en hoe ze ermee om gaat.

Ik vind Jade een té naïef meisje, ze vertouwt iemand veelte snel over het internet vind ik. Ze is heel onzeker en daarom gaat ze te snel op mensen in, ze moet meer voor zichzelf opkomen. Yoram vind ik een vieze enge man, in het begin leek hij heel aardig, maar later in het verhaal merk je dat hij dat niet is en hele andere bedoelingen heeft met Jade.

Filmpje
In het volgende filmpje zie je een echt gebeurt verhaal over een meisje die op deze manier is mishandeld.
http://www.youtube.com/watch?v=CThFbg1wdo4