donderdag 7 maart 2013

Die Zomer - Wanda Reisel


Die Zomer, Wanda Reisel

Dana Davidson is een 17 jarig meisje die in verwarring is met haar seksuele gevoelens. Ze woont in Amsterdam, achter haar huis is een park waar ze regelmatig is. Het verhaal speelt zich af in de jaren ’70, dit is te merken aan de manier waarop de mensen met elkaar omgaan en er word gesproken over hippies.                              Dana gaat met haar vriendin, Tessa, naar Parijs op vakantie. Tessa gaat helemaal los en Dana vindt dat niet altijd even leuk. Op het moment dat Tessa een Tunesiër, Karim, meeneemt naar hun appartement , Dana de deur uit zet, en seks met hem heeft daar, wordt het Dana allemaal te veel. Ze is boos en besluit naar huis te gaan.       Als ze weer terug is in Amsterdam komt ze erachter dat haar vader vreemd gaat met een vrouw genaamd Nicolette, ze trekt zich hier niks van aan en verteld haar moeder ook niets.  Zodra Tessa weer in Nederland is besluit Dana haar op te zoeken, Tessa verteld haar dat ze is verkracht en beroofd  door iemand in Parijs. Dana krijgt de wind van voren van de moeder van Tessa, die vind dat ze Tessa nooit had mogen achterlaten in Parijs.                 Dana heeft ook een ‘relatie’ met een docent van haar, waar ze in een later stadium door ontmaagd wil worden. Maar de broer van Dana krijgt een ongeluk en beland daarbij in coma. Zodra hij ontwaakt uit het coma herinnerd hij zich heel veel niet meer en Dana moet hem helpen met alles weer opnieuw te herinneren. Dana krijgt een briefje te lezen waar een liefdes verklaring opstaat, zo komt ze erachter dat haar vriendin Tessa met haar broer Daaf ging.          Uiteindelijk heeft Dana voor het eerst seks, niet met haar leraar, maar met haar broer.

Dit boek heb ik gevonden door op een site te kijken die een docent mij heeft aangeraden. Dit boek was een van de eerste boeken die ik vond, ik las de achterflap en het maakte me nieuwsgierig. Zo ben ik tot de keuze van mijn boek gekomen.

Het belangrijkste thema in het boek is seks, dit is te zien aan de volgende twee fragmenten:

Fragment 1

Fragment 2

 De hoofdpersoon, Dana, is een redelijk onzeker meisje die met zichzelf in de knoop zit op vooral seksueel gebied. Ze valt vooral op wat oudere mannen. Ze komt vaak over als een erg sociaal en vriendelijk persoon, ‘veel kan, maar niet alles’ is een motto die zij vaak gebruikt, iedereen is altijd welkom bij haar.

Ik begrijp Dana heel goed, bijvoorbeeld op het moment dat ze Tessa achterlaat in Parijs. Haar vriendin verwaarloosde haar op dat moment en stuurde haar de hotelkamer uit om seks te hebben met een jongen. Dana heeft toen besloten om terug naar Nederland te gaan, ik vind dit een hele goede beslissing, want Tessa dacht eigenlijk nooit aan wat zij wilde of voelde. Ik had waarschijnlijk hetzelfde gedaan.

Met veel dingen die ze doet en beslissingen die ze maakt lijk ik wel op Dana, maar we verschillen ook op veel punten. Een paar voorbeelden zijn dat ze een relatie met een leraar heeft en dat ik dat persoonlijk nooit zou doen, al was de tijd toen natuurlijk wel anders. Ook vind ik het fout dat ze tegen haar moeder liegt door achter te houden dat haar vader een affaire heeft. En ten slotte zou ik niet met mijn broer naar bed gaan, wat Dana in het boek wel doet.

Ik zou denk ik wel bevriend met Dana kunnen zijn, want uit het boek krijg ik de indruk dat ze op veel gebieden een wijs en leuk persoon is.

 Taalgebruik
Het boek bevat veel seksuele scènes. Het taalgebruik wat hier gebruikt wordt is heel direct en de seksuele handelingen en begrippen worden onverbloemd beschreven.

Het volgende fragment is een scène waarin het soort taalgebruik gedurende het boek duidelijk te herkennen is.

Hij deed haar zich uitstrekken en streelde haar borsten. Een warme rivier begon weer van haar tepels naar haar kruis te stromen. Haar ademhaling werd zwaarder.

- Wat moet ik doen? fluisterde hij, maar ze kon niet antwoorden. Seks kon toch geen verlanglijstje zijn?

- Zal ik je likken? fluisterde Ted.

 
Tijdens het lezen voelde ik me soms wat ongemakkelijk. Door de vele seksueel getinte scènes zette het boek mij wel aan het denken. Als puber zit je toch in een lastige periode. Je bent jezelf nog aan het ontdekken en je bent bang voor de nieuwe dingen die er gaan gebeuren.

De boodschap van dit boek is denk ik dat je goed op jezelf moet passen, de wereld is hard en wreed en je moet zelf je hoofd boven water houden. Niet iedereen is te vertrouwen en je moet zuinig op jezelf zijn. Een mooi voorbeeld uit het boek is dat Tessa, de vriendin van Dana, een erg onvoorzichtig meisje is en haar lichaam voor bijna iedereen beschikbaar stelt. Uiteindelijk word ze in Parijs verkracht door een paar mannen die helemaal niet het beste met haar voor hadden. Ik vind dit een heel mooi voorbeeld omdat Tessa niet voorzichtig met zichzelf is, en dit beschrijft wat er dan kan gebeuren. Ik vind het heel belangrijk dat mensen, zeker in de tijd van nu, voorzichtig zijn en goed met zichzelf omgaan.

Vergelijking
De drie boeken dit ik heb gelezen dit jaar zijn totaal niet met elkaar te vergelijken. Mijn eerste boek, terug naar de kust, ging over iemand de gestalkt werd en langzaam gek gemaakt werd. Het tweede boek wat we met de hele klas hebben gelezen, De donkere kamer van Damokles, ging over de oorlogstijden en dit boek gaat over een jong meisje die zichzelf aan het ontdekken is. Er zijn denk ik ongeveer geen echte overeenkomsten tussen de boeken.               Het eerste boek vond ik tot nu toe het leukste om te lezen, er zat veel spanning in en hield me in z’n greep van begin tot einde, de andere boeken is dat niet helemaal gelukt.

Twee open vragen die te maken hebben met mijn boek:
Als je in een vreemde stad zou zijn, waar je niemand kent, en je ziet een afstandje van je iemand vermoord worden en de dader vlucht meteen. Wat zou je doen?



Als je een ontzettend leuke docent/docente heb, die een stukje ouder is dan jij, maar veel met je flirt en je dit eigenlijk wel spannend vind. Zou je, ondanks je weet dat het fout is, hierop ingaan?