zondag 27 oktober 2013

Reinaert - Kritiek op de maatschappij

A) De verschillende standen zijn: Geestelijkheid, Adel en Boeren.

Geestelijkheid:
Deze stand bestond uit de geestelijken, deze eerste stand had veel voorrechten. Ze mochten onder meer belastingen heffen, hoefden geen belastingen te betalen, geen krijgsdienst te verrichten en had ze een eigen rechtbank. Ze hielpen de koning in het bestuur omdat ze de enigen waren die konden lezen schrijven.
De hoge geestelijken waren de kardinalen en bisschoppen, de lage geestelijken waren de monniken, priesters en nonnen.

Adel:De tweede stand was de adel, deze had ook veel voorrechten. Ze hoefde ook geen belastingen te betalen en hoefde geen arbeid te verrichten. De Adel stond hoog in aanzien en had veel luxe. De rechtspraak, bestuur en oorlogsvoering lag in handen van de adel. Ze bezaten veel grond, waren geldgierig en maakten misbruik van macht.
De hoge del stond in rang net onder de koning, een kleine groep van grootgrondbezitters. Ze werden gevolgd door de lage adel, zij trokken ten strijde en maakten buit. De laagste adellijke rang werd gevormd door de ministerialen.
Voor de wereldlijke adel wordt de term ridders gebruikt. Zowel in lage als hoge adel waren ook geestelijken: vele bisschoppen, abten en monniken van adel.

Boeren
De boeren waren de derde stand \, ze hadden weinig grond en betaalde veel belasting aan de Adelen en Geestelijken. Boeren hadden geen rechten, alleen plichten. Ze moesten werken voor de geestelijken en de adel, ze betaalden belastingen en moesten krijgsdienst verrichten.
Boeren werden gezien als lomp, dom, wreed en misvormd. 


Informatie komt van: http://nl.wikipedia.org/wiki/Standenmaatschappij

B) Alcoholleeftijd nu toch echt naar 18
De partijen hopen dat het alcoholmisbruik onder jongeren wordt tegengegaan. Het aantal jongeren dat in het ziekenhuis belandt met een alcoholvergiftiging is de afgelopen jaren toegenomen. Deze zogenoemde coma-zuipers worden ook steeds jonger en blijven langer buiten westen, zo blijkt uit onderzoek.

De Eerste kamer heeft vandaag ingestemd met de verhoging van de leeftijdsgrens voor alcohol van 16 naar 18 jaar. Vanaf 1 januari 2014 mogen kinderen onder de 18 jaar geen bier, wijn en andere alcoholische versnaperingen meer kopen, bezitten of drinken in de horeca. Dat meldt NOS.

Een ruime meerderheid van VVD, PvdA, CDA, ChristenUnie, SGP, SP, GroenLinks, de Partij van de Dieren, 50Plus en OSF, stemde voor de leeftijdsverhoging. Eerder steunden veel partijen in de Tweede Kamer de wetswijziging al.

De PVV en D66 zijn tegen de verhoging van de leeftijdsgrens. De PVV vindt het 'betutteling' en D66 vraagt zich af of zo'n wet niet 'te bevoogdend en paternalistisch' is.

Mijn kritiek is dat ik het verhogen van de leeftijdsgrens naar 18 onzin vind, het is de verantwoordelijkheid van de ouders om te zorgen dat hun kinderen niet te ver gaan met alcohol. En als kinderen toch in het ziekenhuis belanden vanwege coma zuipen moeten die gezinnen veel gesprekken krijgen en de kinderen beter aangepakt worden. Maar het grote deel van de jongeren die wel goed kan omgaan met alcohol is hier ook de dupe van, en dat vind ik niet eerlijk. Ik ben het eens met de PVV en D66.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten